Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő 4 0732 07 03

ALAPADATOK

Szakma azonosító száma: 4 0732 07 03

Képzés típusa: Szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés

Duális képzésben való részvétel szakképzési munkaszerződéssel lehetséges.

A képzésben résztvevőknek az MVM Képzőközpontban eltöltött duális szakképzés teljes időtartama alatt:

  • havi fizetést,
  • étkezési hozzájárulást,
  • utazási támogatást,
  • munkaruhát és védőfelszerelést,
  • szakoktatói támogatást biztosítunk.

Bemeneti feltételek:

  • alapfokú iskolai végzettség (vagy Dobbantó program elvégzése)
  • foglalkozásegészségügyi alkalmasság
  • duális szakképzésen való részvételhez szakképző intézményben tett sikeres ágazati alapvizsga

A szakképzettséggel ellátható munkaterület, munkakör leírása:

Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő: Vezeték- és csőhálózat-szerelő (víz, gáz, fűtés); Központifűtés- és csőhálózat-szerelő; Vízvezeték- és központifűtés-szerelő; Vezeték- és csőhálózat-szerelő; Gázszerelő; Gázvezeték szerelő; Gázkémény készítő; Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő.

A központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő feladata, biztosítani egy épület komfortos használatához a megfelelő fűtéstechnikai megoldásokat, ötvözve a melegvíz-ellátással. Hazánkban a fűtési szezon az év felét kiteszi, s a fűtési rendszerek nagytöbbségét még mindig valamilyen gáztüzelésű hőtermelő berendezés látja el. A szerelő feladatai közé tartoznak új rendszerek kiépítései, a meglévő rendszerek felújításai, karbantartása, bővítése, felszerelni illetve beszerelni a gáztüzelő berendezéseket. Szakági tervegyeztetést követően a kivitelezési dokumentáció alapján ellátja az elsődleges munkaszervezési feladatokat. Kiszámolja az anyagszükségletet, árajánlatokat készít a munkafolyamati szinten lebontva. Kitölti, kezeli az egyes kivitelezési dokumentumokat, építési naplót, e-építési naplót, lefolytatja a szakági átadási-átvételi eljárásokat. Ellenőrzi az egyes szerszámok, eszközök műszaki állapotát, elvégzi a szükséges karbantartási feladatokat, figyeli, betartja és betartatja a munkavédelmi és biztonságtechnikai előírásokat a szerelés/kivitelezés során. Elvégzi a fűtési rendszerek próbaüzemeltetését és az esetlegesen felmerülő hibákat kijavítja, elhárítja. Elvégzi a hidraulikai beszabályozási és beállítási feladatokat. A szerelő önállóan tartja a kapcsolatot a megrendelővel, javaslatokat tehet az energiahatékonyságot és gazdaságot szem előtt tartva a technológiai megoldásokra. A hagyományos gáztüzelésű hőtermelő berendezéseket egyre nagyobb mértékben váltják fel a megújuló energiahasznosító berendezések. A szerelő feladata ezeket a rendszereket telepíteni, beszerelni, fűtési rendszerrel összepárosítani. Szükséges a hőleadókat is korszerűsíteni, így a szerelőnek tisztában kell lennie az innovatív és jövőbemutató megoldásokkal, mint például a felületfűtési rendszerekkel.

Részszakma: Égéstermék elvezető szerelő, Gázkémény készítő

IDŐTARTAM

Duális képzőhelyen a szakirányú oktatásra vonatkozóan:

Óraszám: 660 óra

Intenzitás: 4 óra / nap (heti 3 naap jelenlét, 2 nap online)

Képzés időtartama: 10 hónap

SZAKMAI VIZSGA

A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai a szakma Képzési és Kimeneti Követelményeiben (KKK) kerülnek meghatározásra, mely letölthető az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ honlapjáról. https://ikk.hu/p/kkk-ptt

KÖLTSÉGEK

Első két szakma megszerzésére irányulóan a duális szakképzésen, és a szakmai vizsgán való részvétel a képzésben résztvevőknek ingyenes.

Szakképzési munkaszerződés alapján a képzésben résztvevő munkabérre jogosult.

Jelentkezem