Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő 4 0732 07 03

ALAPADATOK

Szakma azonosító száma: 4 0732 07 03

Képzés típusa: Szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés

Duális képzésben való részvétel szakképzési munkaszerződéssel lehetséges.

A tanulóknak az MVM Képzőközpontban eltöltött duális szakképzés teljes időtartama alatt:

 • havi fizetést,
 • étkezési hozzájárulást,
 • utazási támogatást,
 • munkaruhát és védőfelszerelést,
 • szakoktatói és mentori támogatást,
 • a 2. nálunk töltött félévtől plusz vállalati ösztöndíj-lehetőséget biztosítunk.

Bemeneti feltételek:

 • alapfokú iskolai végzettség (vagy Dobbantó program elvégzése)
 • foglalkozásegészségügyi alkalmasság
 • duális képzésen való részvételhez szakképző intézményben 9. évfolyamon sikeres ágazati alapvizsga.

A szakképzettséggel ellátható munkaterület, munkakör leírása:

Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő: Vezeték- és csőhálózat-szerelő (víz, gáz, fűtés); Központifűtés- és csőhálózat-szerelő; Vízvezeték- és központifűtés-szerelő; Vezeték- és csőhálózat-szerelő; Gázszerelő; Gázvezeték szerelő; Gázkémény készítő; Szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés-szerelő.

A központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő feladata, biztosítani egy épület komfortos használatához a megfelelő fűtéstechnikai megoldásokat, ötvözve a melegvíz-ellátással. Hazánkban a fűtési szezon az év felét kiteszi, s a fűtési rendszerek nagytöbbségét még mindig valamilyen gáztüzelésű hőtermelő berendezés látja el. A szerelő feladatai közé tartoznak új rendszerek kiépítései, a meglévő rendszerek felújításai, karbantartása, bővítése, felszerelni illetve beszerelni a gáztüzelő berendezéseket. Szakági tervegyeztetést követően a kivitelezési dokumentáció alapján ellátja az elsődleges munkaszervezési feladatokat. Kiszámolja az anyagszükségletet, árajánlatokat készít a munkafolyamati szinten lebontva. Kitölti, kezeli az egyes kivitelezési dokumentumokat, építési naplót, e-építési naplót, lefolytatja a szakági átadási-átvételi eljárásokat. Ellenőrzi az egyes szerszámok, eszközök műszaki állapotát, elvégzi a szükséges karbantartási feladatokat, figyeli, betartja és betartatja a munkavédelmi és biztonságtechnikai előírásokat a szerelés/kivitelezés során. Elvégzi a fűtési rendszerek próbaüzemeltetését és az esetlegesen felmerülő hibákat kijavítja, elhárítja. Elvégzi a hidraulikai beszabályozási és beállítási feladatokat. A szerelő önállóan tartja a kapcsolatot a megrendelővel, javaslatokat tehet az energiahatékonyságot és gazdaságot szem előtt tartva a technológiai megoldásokra. A hagyományos gáztüzelésű hőtermelő berendezéseket egyre nagyobb mértékben váltják fel a megújuló energiahasznosító berendezések. A szerelő feladata ezeket a rendszereket telepíteni, beszerelni, fűtési rendszerrel összepárosítani. Szükséges a hőleadókat is korszerűsíteni, így a szerelőnek tisztában kell lennie az innovatív és jövőbemutató megoldásokkal, mint például a felületfűtési rendszerekkel.

Részszakma: Égéstermék elvezető szerelő, Gázkémény készítő

A Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelőGázszerelő I., gázmérő le- és felszerelés, nyomásszabályozó le- és felszerelés, gázmérő lezárása és visszanyitása, főelzáró nyitás-zárás tevékenységet a végzést követő legalább egy év gyakorlat után végezhet és legalább 5 évenként továbbképzésen kell részt vennie.

IDŐTARTAM

Képzés időtartama: duálisképzőhelyen 2 év, 10-11. évfolyamon

Intenzitás: 7 óra / nap (heti 1-3 nap)

HELYSZÍNEK

 • Budapest
 • Szeged

SZAKMAI VIZSGA

A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai a szakma Képzési és Kimeneti Követelményeiben (KKK) kerülnek meghatározásra, mely letölthető az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ honlapjáról. https://ikk.hu/p/kkk-ptt

KÖLTSÉGEK

Első két szakma megszerzésére irányulóan a duális szakképzésen, és a szakmai vizsgán való részvétel a képzésben résztvevőknek ingyenes.

Szakképzési munkaszerződés alapján a képzésben résztvevő munkabérre jogosult.

Jelentkezem